Andere thema's

Word lid van D66

  1. Kun je meepraten en –stemmen over de koers van D66 tijdens onze landelijke en regionale ledencongressen
  2. Heb je toegang tot exclusieve evenementen die wij organiseren, zoals de Nieuwe Ledendag in de Tweede Kamer
  3. Kun je gebruikmaken van het brede aanbod aan opleidingen en trainingen die wij aanbieden
  4. Ontvang je drie keer per jaar ons ledenmagazine Democraat
Word lid van D66

Stemmen vanuit het buitenland

Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Woon je net als honderdduizenden andere Nederlanders in het buitenland en wil je stemmen voor deze verkiezingen? Registreer je dan!

D66 logo
D66 logo

Ja, ik wil stemmen vanuit het buitenland

Woon je niet in Nederland en wil je wel je stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021? Registreer je dan eenmalig via de website van de Gemeente Den Haag.
Registreer je direct

Het is heel simpel. Je registreert je via de website van de Gemeente Den Haag als je:

– woonachtig bent buiten Nederland en niet meer bent ingeschreven in een Nederlandse gemeente;
– de Nederlandse nationaliteit hebt;
– 18 jaar of ouder bent;
– wilt stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen en de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Als je je na 1 april 2017 hebt geregistreerd als kiezer buiten Nederland, dan hoef je niets te doen. Dan krijg je iedere verkiezing automatisch papieren opgestuurd om te kunnen stemmen. Heb je je vóór 1 april 2017 geregistreerd, bijvoorbeeld bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017? Dan moet je je opnieuw registreren via deze site.

Stemmen als kiezer buiten Nederland

Als kiezer buiten Nederland stem je standaard per brief. Het briefstembewijs wordt 12 weken voor een verkiezing naar jouw adres in het buitenland verstuurd, inclusief een retourenvelop en een stembiljet-envelop. Hier hoef je nog niets mee te doen, totdat je het stembiljet ontvangt.

Dat stembiljet wordt ongeveer vier weken voor de verkiezingen verstuurd, omdat het nog niet eerder klaar. Als je dat stembiljet per post of per mail hebt ontvangen, kun je je stem uitbrengen en opsturen.

Stemmen via volmacht

Is de postbezorging niet betrouwbaar in het land waar je woont? Dan kan je ervoor kiezen om iemand voor jou te laten stemmen via een volmacht. Meer hierover vind je op de website van de Gemeente Den Haag.

Hoe kan ik stemmen vanuit het buitenland?

Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Nederland kiest dan een nieuwe Tweede Kamer en indirect een nieuwe regering.

Er wonen ongeveer een miljoen Nederlands tijdelijk of permanent over de grens. Zij vormen eigenlijk de grootste gemeente van Nederland. Voor ons zijn de Nederlanders woonachtig in het buitenland belangrijke ambassadeurs voor ons land. Voor ons geen “uit het zicht uit het hart”, we komen juist op voor jullie belangen en jullie betrokkenheid bij Nederland.

Nederland bepaalt veel voor Nederlanders in het buitenland

De Tweede Kamer en de regering bepalen ook voor Nederlanders in het buitenland een aantal dingen, denk aan:

– Dienstverlening op ambassades en consulaten, bijvoorbeeld voor aanvragen van een nieuw paspoort, rijbewijs, DigiD en andere documenten.
– Goed Nederlands onderwijs voor Nederlanders in het buitenland.
– Noodhulp bij rampen in het buitenland.
– Alle wet- en regelgeving die voor alle Nederlanders geldt, zoals over pensioenen, uitkeringen, zorgtoeslag of andere regelingen die volgens het Nederlands recht van toepassing zijn.

Waarom stemmen vanuit het buitenland?

Maar liefst 1 miljoen Nederlanders wonen in het buitenland. Sommigen tijdelijk, bijvoorbeeld voor een studie of stage in het buitenland. Anderen permanent, bijvoorbeeld voor hun werk of omdat ze de liefde van hun leven elders hebben gevonden. D66 komt sinds jaar en dag op voor de rechten van Nederlanders in het buitenland. Hoe dan? Dat leggen we je hier uit.

Goede consulaire dienstverlening

Als je in het buitenland woont en je paspoort of rijbewijs moet verlengen, moet je soms duizenden kilometers afleggen, dure vliegtickets kopen of honderden euro’s betalen om dit te regelen. Dat is niet meer van deze tijd. Het digitaal verstrekken moet de norm worden. Of het nu gaat paspoorten, rijbewijzen, ID-kaart of het aanvragen van een DigiD betreft. Ook de problemen met DigiD en persoonsverificatie moeten worden opgelost, zodat je alles veilig en makkelijk vanaf thuis kan regelen. Dat scheelt veel geld en gedoe!

D66 heeft al voorkomen dat de kosten voor een paspoort voor Nederlanders in het buitenland duurder werd. Het kabinet wilde het verhogen van €130,- naar €157,-. Dat gaat gelukkig niet door. Dankzij onze inzet onderzoekt het kabinet nu zelfs of een nieuw paspoort niet nóg goedkoper kan.

Stemmen vanuit het buitenland

Wij willen dat alle Nederlanders die in het buitenland wonen, makkelijk deel kunnen nemen aan de Tweede Kamer-, Eerste Kamer- en Europese verkiezingen. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen kwamen veel stembiljetten te laat en werd stemmen onmogelijk. In 2012 kon zelfs één op de drie buitenlandse kiezers geen stem uitbrengen. Het liefst maken we digitaal stemmen mogelijk, maar alleen als dat veilig kan.

Dankzij onze inzet hoeven kiezers in het buitenland zich niet steeds opnieuw te registreren, maar kan je je permanent registreren als kiezer in het buitenland. Bovendien zijn er dankzij voorstellen van D66 stembureaus op verkiezingsdag op een aantal ambassades. Je kan dan gewoon op verkiezingsdag stemmen. Hierdoor wordt de drempel om te stemmen vanuit het buitenland lager.

Tot slot zet D66 zich in voor een ‘online registratie check’, zodat je zeker weet dat je ook echt goed ingeschreven staat voor de verkiezingen.

Crisisrespons

Juist in tijden van crisis moeten Nederlanders in het buitenland aan kunnen op de Nederlandse overheid om hun van informatie te voorzien. Bij natuurrampen, geweld of andere gevaarlijke omstandigheden is het van groot belang dat Buitenlandse Zaken snel in actie kan komen om Nederlanders te redden. Ten tijde van de corona-uitbraak zaten veel Nederlanders vast in het buitenland, omdat grenzen sloten en omdat vliegtuigen niet meer vlogen. D66 heeft zich vanaf het begin van de uitbraak ertoe ingespannen dat de Nederlandse overheid alles op alles zet om iedereen veilig terug naar Nederland te brengen.

Onderwijs in het buitenland

D66 vindt dat kinderen ook in het buitenland Nederlands onderwijs moeten kunnen krijgen. We hebben daarom geregeld dat de bezuinigingen op het Nederlands onderwijs in het buitenland zijn teruggedraaid.

Veel Nederlandse studenten doen (een deel van) hun studie in het buitenland. Voor hen moet er een flexibele studiefinanciering komen, ze moeten gebruik kunnen maken van ons leenstelsel en we moeten in Europa hameren op meer internationale studiebeurzen. Ook deze studenten zijn een bijzonder onderdeel van onze toekomstige economie!

Nationaliteitsrecht

D66 wil dat Nederland naar een systeem gaat waarin dubbele nationaliteit heel normaal is. Zodat het makkelijker wordt als Nederlander in het buitenland te wonen en te werken. Bovendien zorgt de huidige wet voor veel problemen. Nederlanders in het buitenland kunnen onbewust en onbedoeld de Nederlandse nationaliteit verliezen. Terugkeer naar Nederland wordt dan stukken moeilijker. D66 wil dat dit stopt.

 

D66 voor Nederlanders in het buitenland

Ja, ik wil stemmen vanuit het buitenland

Woon je niet in Nederland en wil je wel je stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021? Registreer je dan eenmalig via de website van de Gemeente Den Haag.
Registreer je direct