Ouderschapsverlof
De wet WIEG (Wet Invoering Extra Geboorteverlof) van Wouter Koolmees zorgt ervoor dat partners van de moeder na de geboorte van een kind langer betaald verlof krijgen. De tijd tussen je 25ste en 45ste wordt ook wel ‘het spitsuur van het leven’ genoemd. Alles lijkt tegelijk te komen. D66 heeft er daarom voor gezorgd dat de vader, partner of meemoeder vijf dagen betaald verlof krijgt in plaats van twee. Dit wordt uitgebreid naar vijf weken betaald verlof tegen 70% van het salaris. Door deze stap kunnen moeders, hun partner en het kind makkelijker en beter met elkaar een goede start maken.
Donorwet aangenomen
63% van de Nederlandse bevolking wil donor zijn, maar slechts 24% staat als donor geregistreerd. Jaarlijks overlijden er in Nederland 130 tot 150 mensen omdat ze niet op tijd een donororgaan kunnen krijgen. Daar wilden we wat aan doen. Daarom kwam Pia Dijkstra met een vernieuwde Donorwet. Deze wet zorgt ervoor dat iedereen zijn of haar keuze registreert. Hierdoor hoeven nabestaanden deze beslissing op een moeilijk moment niet te maken.
Kinderpardon
Vanaf 2013 kende Nederland al een kinderpardon. Dit zat echter niet goed genoeg in elkaar. Er vielen veel kinderen buiten het kinderpardon, bijvoorbeeld omdat hun ouders een afspraak met de IND hadden gemist. Hierdoor moesten ze terug naar het land van herkomst, terwijl ze hier al jaren waren en soms zelfs hier geboren. Ze gaan hier naar school en spreken Nederlands. Gelukkig heeft D66 er samen met het CDA en de ChristenUnie voor kunnen zorgen dat ruim 700 kinderen en hun ouders alsnog in Nederland mogen blijven, door de verruiming van het kinderpardon.

Foto: Unsplash
Kinderopvangcentra mogen niet-gevaccineerde kinderen weigeren
Ons Kamerlid Rens Raemakers heeft een initiatiefwetsvoorstel geschreven dat kinderopvangcentra het recht geeft om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren. Iedere ouder moet zijn of haar kind veilig naar de opvang kunnen brengen. Maar sinds het aantal kinderen dat gevaccineerd is afneemt en er verschillende uitbraken zijn geweest van mazelen, is het niet altijd meer veilig.
Er zijn kinderopvangcentra die het niet aandurven om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren, omdat ze bang zijn voor de rechter te worden gesleept. Met dit initiatief komt in de wet te staan dat niet-gevaccineerde kinderen geweigerd mogen worden. Je kan dan ook zien waar ze wel en niet welkom zijn, zodat je als ouder weet dat je kind veilig is. Voor het wetsvoorstel is een meerderheid in de Tweede Kamer.
Kroonbenoeming burgemeester uit de Grondwet
Al sinds onze oprichting in 1966 wil D66 dat we burgemeester in Nederland op een andere manier benoemen, om mensen beter bij de democratie te betrekken. De eerste poging van D66 om de Grondwet op dit punt te wijzigen is gesneuveld in 2005. Zeven jaar later kwam er een nieuw voorstel, van Gerard Schouw (voormalig Tweede Kamerlid). Een grondwetswijziging duurt altijd lang, omdat het twee keer door beide Kamers heen moet. Toch is het eindelijk gelukt. De Kroonbenoeming van de burgemeester en de Commissaris van de Koning zijn uit de Grondwet. En daar zijn we ontzettend trots op!
Verbod majesteitsschennis afgeschaft
In 1829 is er een wet ingevoerd die stelde dat de koning niet beledigd mag worden. D66 wil dat niemand in Nederland beledigd mag worden, ook de koning niet. Maar we willen wel dat iedereen voor de wet gelijk is. Voorheen waren er enorme verschillen in straf als je iemand beledigt. Als je een willekeurige bakker op de hoek beledigt, staat daar drie maanden straf op. Voor de koning is dit maar liefst vijf jaar. Deze verschillen zijn niet uit te leggen. Voor sommige beroepen moet er wel extra bescherming zijn, zoals ambtenaren, ambulancebroeders, brandweermannen en politie. Daar zal deze wet ook niks aan veranderen.
Extra geld voor toegang tot en voorlichting over anticonceptie in ontwikkelingslanden
D66-minister Sigrid Kaag zet zich in om geweld tegen vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden te voorkomen en voorgoed uit te bannen. Ze maakt daarom extra geld vrij voor veilige abortus, toegang tot anticonceptie voor meisjes en vrouwen en hiv-bestrijding. Ze gaat daarnaast seksueel geweld, kinderprostitutie en misbruik in de seksindustrie bestrijden en discriminerende praktijken zoals kindhuwelijken aanpakken.
Woondeals voor veel meer woningen
Er is een groot woningtekort in Nederland. Hierdoor zijn er veel (jonge) gezinnen die geen woning kunnen krijgen. Ook zijn de enorme huurprijzen een groot probleem, vooral in de grote steden. Onze minister Kajsa Ollongren kwam daarom met woondeals. En met resultaat: in 2018 kwamen er bijna 80.000 nieuwe woningen bij. In de woondeals ligt vast hoeveel woningen er in een regio gebouwd moeten worden. Ook worden er afspraken gemaakt over de financiering van deze woningen, zodat straks iedereen kan genieten van zijn of haar huis.

Foto: Unsplash
Transgenders beschermen tegen discriminatie
Uit onderzoek blijkt dat transgenders en intersekse personen vaak worden geconfronteerd met discriminatie. Zelfs op de arbeidsmarkt worden ze achtergesteld. Het werkloosheidpercentage ligt maar liefst 20% hoger dan gemiddeld. Samen met PvdA en GroenLinks heeft D66 de Awgb (Algemene wet gelijke behandeling) aangepast. Door de aanpassing van de wet is ‘discriminatie van geslacht’ uitgebreid en vallen transgenders en intersekse personen ook onder deze wet. Deze wetswijziging versterkt hun rechtspositie en maakt voor iedereen duidelijk dat discriminatie van transgender personen en intersekse personen onacceptabel is.
En nu door…
Voltooid leven
Sommige ouderen achten hun leven als ‘voltooid’. Ze zijn lichamelijk nog gezond, maar hebben een lang leven achter de rug. Deze mensen komen vaak niet in aanmerking voor euthanasie, maar hebben de wens om waardig te sterven. Want naast waardig ouder worden, wil D66 aandacht voor waardig sterven. Pia Dijkstra werkt aan een wetsvoorstel om dit mogelijk te maken. Daarbij helpt een levenseindebegeleider, iemand die een speciale opleiding heeft genoten en toetst of de wens van iemand vrijwillig, weloverwogen en duurzaam is. Individuele keuzevrijheid en zelfbeschikking staan namelijk voorop.
Tijdelijk vrouwenquotum
Iedereen vindt het belangrijk dat mannen en vrouwen dezelfde kansen krijgen. Toch is slechts 1 op de 12 bestuurders van topbedrijven vrouw. De vooruitgang van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen gaat te langzaam. Het is een vicieuze cirkel die we moeten doorbreken. Uit onderzoek blijkt dat old boys voornamelijk new boys aannemen. Dit kan doorbroken worden met een tijdelijk vrouwenquotum. In alle eerlijkheid, wij zijn geen fan van quota, maar het is nu tijdelijk nodig om een doorbraak te forceren. Zodat mannen en vrouwen echt gelijke kansen krijgen.

Foto: Unsplash
Meerouderschap
Steeds meer kinderen groeien op in een meeroudergezin. Bijvoorbeeld bij een lesbisch paar en de biologische vader die samen een kind opvoeden. Toch houdt de wet nog geen rekening met moderne, meeroudergezinnen. Een kind mocht bijvoorbeeld niet meer dan twee ouders met gezag hebben. Dat leidde tot tal van problemen voor de kinderen en deze ouders.
In een akkoord over modernisering van het familierecht is geregeld dat opvoeders ‘deelgezag’ krijgen. Zo kan het minderjarige kind niet zomaar gescheiden worden van zijn of haar opvoeder als een ouder bijvoorbeeld overlijdt. Ook lost het deelgezag alledaagse problemen op. De niet-biologische ouder kan dan bijvoorbeeld mee naar de dokter als het kind ziek is of naar ouderavonden op school.
Dit is een goede eerste stap, maar niet voldoende. D66 wil meerouderschap uiteindelijk in de wet vastleggen. Dat is met dit akkoord nog niet gelukt. Daar blijven we ons natuurlijk voor inzetten.
Benoemingswijze burgemeester
De Kroonbenoeming van de burgemeester en de Commissaris van de Koning zijn uit de Grondwet. Hoe nu verder? We gaan in gesprek over hoe de burgemeester wél moet worden gekozen. Bijvoorbeeld direct door de inwoners van de gemeente of door de gemeenteraad.
Uitbreiding Artikel 1 van de Grondwet
D66, PvdA en GroenLinks willen de Grondwet wijzigen door de discriminatiegronden in Artikel 1 uit te breiden. Aan de tekst ‘discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan’ worden de gronden ‘handicap, hetero- of homoseksuele gerichtheid’ toegevoegd. Toevoeging van deze gronden aan Artikel 1 van de Grondwet geeft een sterk signaal af. Enerzijds als bevestiging en verankering van wat we al bereikt hebben op het vlak van participatie van mensen met een beperking en gelijke behandeling tussen hetero’s en homo’s. Anderzijds moeten we deze blijvend bewaken: tolerantie en acceptatie komen niet vanzelf en zijn niet zonder meer blijvend. Expliciete opname in de Grondwet biedt bijzondere bescherming.

Foto: D66
Een moderne uitvaartwet
D66 wil dat er voor iedereen een waardig afscheid is, dat recht doet aan het leven dat iemand heeft geleid, en dat voor nabestaanden troost biedt. Dit betekent dat er een uitvaartwet moet komen met voldoende keuzevrijheid. Daarom doen wij 14 concrete voorstellen om de wet te moderniseren, waaronder: mensen moeten de as van twee geliefden mogen vermengen om samen te bewaren of uit te strooien en nabestaanden moeten de as sneller na de crematie mee kunnen nemen.
Nieuw inburgeringstraject
Integreren is meedoen. Met taalles vanaf dag één en kans op een baan. Onze minister Wouter Koolmees gooit het inburgeringsbeleid daarom drastisch op de schop. Het doel is dat nieuwkomers meteen aan het werk gaan en ondertussen de taal leren. Gemeenten gaan voor alle inburgeraars een individueel inburgeringsplan maken. Ook wordt het leenstelsel afgeschaft waarmee nieuwkomers nu nog hun inburgeringscursus inkopen. Deze nieuwe inburgeringswet wordt op 1 januari 2021 ingevoerd.