Grote uitdagingen als klimaatverandering, migratie en terrorisme kan Nederland niet alleen aan. Daar moeten we in Europa voor samenwerken.
Het Europese project is het grootste vredesproject aller tijden. Niet voor niets won de EU in 2012 de Nobelprijs voor de Vrede. Hier mag je geloven wat je wilt, zeggen wat je wilt en zijn wie je wilt.
Foto: Gerald van Luijk
Voor internationale problemen bestaan al lang geen nationale oplossingen meer. We pakken grote uitdagingen als klimaatverandering, terrorisme en migratie samen aan.
Foto: Gerald van Luijk
Mensen die vluchten voor oorlog en geweld bieden we in Europa een veilige plek. We helpen ze daarnaast met de integratie: met taalles vanaf dag één en toegang tot werk.
Foto: Unsplash
Nederland heeft 17 miljoen inwoners. In de EU wonen een half miljard mensen. Alleen gezamenlijk maken we een vuist tegen grootmachten als de Verenigde Staten Rusland en China.
Het grootste deel van onze diensten en producten gaan naar andere Europese landen. Doordat we geen importtarieven betalen, levert dat geld op voor onze economie.
Foto: Kevin Beenhouwer
Dankzij de open grenzen zijn er geen extra grenscontroles als je de grens over gaat. Ook hoef je aan de grens geen geld te wisselen en wisselkoers te betalen, dankzij een gezamenlijke munt.
In heel Europa kunnen mensen werken of een bedrijf beginnen. In Nederland levert de vrije handel maar liefst 100.000 (!) extra banen op.
Studenten kunnen in heel Europa op uitwisseling. In 2017 gingen maar liefst 800.000 studenten in een ander Europees land studeren.
Foto: Unsplash
Dankzij de open grenzen kunnen Europeanen overal werken. Ook in Nederland hebben we de komende jaren arbeidsmigranten nodig, mensen die hier in de tuinbouw, bouw of zorg komen werken.
Dankzij de open grenzen kan je in heel Europa vrij reizen, overal wonen, werken en een bedrijf beginnen. Meer dan een half miljoen Nederlanders wonen elders in Europa.
Dankzij de invoering van de euro in 2002 kun je zonder extra kosten betalen en geld opnemen met je betaalpas. In andere landen betaal je wel extra kosten voor betalen en geld opnemen.
Sinds juni 2017 kan je overal in Europa zonder extra kosten mobiel bellen en internetten. De roamingkosten zijn afgeschaft.
Foto: Unsplash
Aan de Brexit zien we wat voor chaos en verdeeldheid de keuze om uit de Unie te stappen met zich meebrengt. Er is politieke verdeeldheid, mensen gaan de straat op om te protesteren. Inmiddels is er in het VK zelfs een flinke meerderheid van de mensen vóór het lidmaatschap van de EU. Veel politici, zoals in het VK, maar ook Baudet en Wilders, hebben geen duidelijk alternatief: wat gebeurt er na een eventuele Nexit?
Foto: Wikimedia Commons
Als we uit de Unie stappen, betekent dat dat er opnieuw import- en exporttarieven terugkomen. Daardoor zullen producten en diensten duurder, en dus minder aantrekkelijk worden. De vrije handel binnen de Unie levert ons als exportland juist veel geld op. Daarnaast zullen er bedrijven uit Nederland wegtrekken. Dat zien we nu ook gebeuren bij de Brexit. Dat is slecht voor onze economie.
Gelukkig wil 84% van de Nederlanders op dit moment in de Europese Unie blijven.
De vrije handel en open grenzen in Europa leveren Nederland nu maar liefst 100.000 extra banen op. Door een Nexit zullen veel bedrijven ervoor kiezen om uit Nederland te vertrekken. Bij de Brexit zien we dat al gebeuren: nog voordat de Britten de Unie hebben verlaten, verhuisde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) van Londen naar Amsterdam. In de regio Amsterdam openden 28 buitenlandse bedrijven vorig jaar een nieuw kantoor door de Brexit. Dat is de komende jaren goed voor duizenden banen. Die banen verdwijnen als vanzelfsprekend in het VK.
Door de open grenzen en het vrij verkeer van personen in Europa, reizen we gemakkelijk van Nederland naar andere EU-lidstaten. Zonder de Unie komen er weer grenscontroles, wat leidt tot enorme files aan de grens. Ook kunnen mensen in grensregio’s dan niet meer gemakkelijk werken of boodschappen doen in Duitsland of België.
Foto: Picryl
Nederland is een exportland. In 2018 exporteerden we voor 352 miljard (!) euro naar andere Europese landen. Dat is maar liefst 71% van onze totale export. Als een Nexit ervoor zorgt dat de grenzen terugkeren en de vrije handel geschiedenis is, zal Nederland een stuk minder aantrekkelijk worden als handelsland. Het is dan maar de vraag of de Rotterdamse haven dan nog net zoveel welvaart oplevert als nu.
Foto: Pixabay
Voor internationale uitdagingen bestaan al lang geen nationale oplossingen. Denk aan klimaatverandering, terrorisme en migratie. Binnen de EU kunnen we zorgen voor informatie-uitwisseling tussen landen, maken we afspraken om klimaatverandering tegen te gaan en maken we een vuist tegen grootmachten als China, de VS en techreuzen. Denk aan Facebook, een bedrijf dat groter is dan nationale belastingdiensten. Facebook walst over je heen als klein land, maar met heel Europa kan je gezamenlijk tegen Facebook optreden.
In Nederland wonen 17 miljoen mensen. In Europa meer dan 500 miljoen. Het is daarom interessanter voor de VS, Japan of Canada om een handelsverdrag met de EU te sluiten, dan met een klein land als Nederland. Bovendien zijn we als Nederland niet welkom op de G8-top (een overleg van de acht belangrijkste economieën van de wereld) en waren we jarenlang ook niet welkom op de G20, maar zijn we daar vertegenwoordigd door de Europese Unie.
Dankzij de open grenzen kan iedereen nu gemakkelijk wonen, werken en studeren in heel Europa. Gaat de Nederlandse dicht, dan wordt dat veel lastiger. Ook voor mensen die vlakbij de Duitse grens wonen en net over de grens in Duitsland werken.
Foto: Unsplash
Dankzij Europese fondsen krijgen universiteiten geld om onderzoek te doen. Belangrijk onderzoek voor onze toekomst, voor onze kenniseconomie of voor onze gezondheid. Na een Nexit lopen universiteiten deze beurzen mis.
Foto: Unsplash
een Nexit zorgt voor chaos, verdeeldheid en is bovendien slecht voor onze economie. Terwijl we voor een sterk Nederland juist meer met Europa moeten samenwerken. We pakken grote uitdagingen, zoals klimaatverandering, migratie en terrorisme, alleen aan als we nú de handen ineenslaan.
Nee. Europa levert ons heel veel op. Naast 75 jaar vrede en veiligheid, zorgen de open grenzen voor enorm veel welvaart. Onze ondernemers verdienen meer doordat ze makkelijker en goedkoper exporteren naar andere Europese lidstaten. En de vrije handel levert ons bijna 100.000 extra banen op. Daarbij bestaan er voor internationale problemen, zoals klimaatverandering, migratie en terrorisme, al lang geen nationale oplossingen meer. Daar moeten we de handen voor ineenslaan.
Twitter / Pieter Jan Kleiweg de Zwaan
Onzin. Voor een sterk Nederland hebben we juist meer Europa nodig. De Europese Unie levert iedere Nederlander tussen de 1500 en 2000 euro per jaar op (bron: CPB). Maar liefst 72% van onze export, zoals groenten en fruit, gaat naar andere Europese landen. Die vrije handel levert ons bijna 100.000 banen op.
Foto: Jeroen Mooijman
Grote uitdagingen als klimaatverandering, migratie en terrorisme kan Nederland niet alleen aan. Daar moeten we in Europa voor samenwerken. D66 is daarom duidelijk: Voor een sterk Nederland hebben we niet minder, maar juist meer Europa nodig. Want samen sta je sterker, helemaal nu Donald Trump de NAVO dreigt te verlaten en Vladimir Poetin oorlogen begint aan de grenzen van Europa.
Foto: Unsplash
Onzin. De Europese Unie is een democratie van 28 lidstaten. Het Europees Parlement is democratisch gekozen en alle lidstaten hebben relatief evenveel macht.
Maar de EU kan wel democratischer. D66 wil een effectievere, meer democratische politieke unie, waar inwoners meer invloed op hebben. We willen bijvoorbeeld dat er transnationale lijsten voor de Europese verkiezingen komen. Dus dat je niet alleen op een Nederlander kan stemmen, maar ook op een Fransman of een Zweed. En we willen dat de voorzitter van de Europese Commissie, misschien wel de machtigste persoon van Europa, democratisch wordt gekozen.
Foto: Wikimedia Commons
Het Verenigd Koninkrijk stemt tijdens een raadgevend referendum om uit de EU te stappen. Van de bevolking stemde 51,9% voor ‘leave’. De uitkomst van de Brexit is van groot belang voor Nederland, omdat wij een sterkere handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk hebben dan met andere Europese landen.
Foto: Wikimedia Commons
De overheid brengt Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon op gang, met goedkeuring van het parlement. Dit artikel geeft elke Europese lidstaat het recht om uit de EU te stappen, en schetst hier een procedure voor. Het vertrekkende land krijgt twee jaar de tijd om tot een deal te komen.
Foto: Wikimedia Commons
Deze wet zorgde ervoor dat bestaande EU wetten worden overgenomen als een Britse wet, en dat nieuwe EU wetten niet meer gelden voor het Verenigd Koninkrijk. De Britse regering en de EU moeten nog wel onderhandelen onder welke voorwaarden het VK zich kan terugtrekken.
Foto: Wikimedia Commons
De Britse regering heeft met de EU onderhandeld over een deal, en levert deze nu aan bij het parlement. Het parlement moet nu stemmen of ze het ermee eens zijn.
Foto: Wikimedia Commons
Het parlement heeft de deal van de regering afgewezen. Wel heeft het parlement een wet aangenomen die ervoor zorgt dat de Britten niet uit de EU kunnen stappen zonder deal, en een tweede referendum wordt uitgesloten. Ook heeft de regering een verlenging gevraagd van artikel 50, waardoor ze tot oktober de tijd hebben om tot een deal te komen.
Foto: YouTube
Op 31 oktober stemt het Britse parlement opnieuw voor de deal van May om uit de EU te treden. Het is nog steeds onzeker wat er gaat gebeuren.
Foto: Wikimedia Commons
Al sinds 1945 leven we in Europa in vrede en veiligheid, met een enorme welvaart.
Grote uitdagingen los je allang niet meer alleen op. Om de uitdagingen van dit moment, zoals klimaatverandering, terrorisme en migratie aan te pakken, moet je de handen ineenslaan.
Europese samenwerking is heel goed voor de Nederlandse economie. 71% van de goederen en diensten gaan naar andere Europese landen en daar betalen we geen importtarieven over. De vrijhandel levert ons bovendien 100.000 extra banen op.
Meer dan een half miljard Europeanen kunnen vrij reizen, wonen, werken en ondernemen in heel de EU.